"Als ouders en kind genieten van hun moment, voelt dat heel bijzonder."
Rosa is omgangsbegeleider bij het omgangshuis van Maashorst. Zij begeleidt ouders en kinderen met als doel het onderlinge contact te herstellen. Bijvoorbeeld na een scheiding of bij het opbouwen van de omgang. Soms is haar rol vooral ondersteunen en soms wat intensiever en meer sturend. Rosa vertelt wat haar werk zo bijzonder maakt.
Als ‘buitenstaander’ onderdeel zijn van pure momenten, vind ik geweldig
“Een van mijn eerste omgangen zal ik nooit meer vergeten. Vader en zoon hadden elkaar al een hele lange tijd niet meer gezien. Vader was op voorhand best een beetje zenuwachtig, want hoe zou zijn zoontje reageren als hij zijn papa weer zag. Deze spanning viel gelijk van vader af toen zijn zoontje naar hem toe rende en hem een hele dikke knuffel gaf. Vader werd zichtbaar emotioneel en zoontje begon gelijk tegen vader te kletsen alsof hij hem gisteren nog had gezien. Dat je als ‘buitenstaander’ onderdeel mag zijn van deze pure momenten, vind ik geweldig.”
“Een ander voorbeeld is een jongetje die ik begeleid die op dit moment nog geen contact wil met zijn vader. Uit een op een gesprekjes met hem bleek dat het zien van zijn vader voor nu nog een brug te ver is, maar dat hij wel graag een tekening voor vader wil maken. Samen met deze jongen kijk ik hoe we het contact kunnen gaan vormgeven. Wat heeft hij nodig om weer in contact te komen met zijn vader en welke stapjes kunnen we zetten die wel goed voor hem voelen.”
Als ouders en kind genieten van het moment wat ze samen hebben, voelt dat heel bijzonder.
“Tijdens mijn werk geniet ik het meest van het feit dat ik bij de contactmomenten tussen ouder en kind mag aansluiten. Dit kunnen kwetsbare momenten zijn. Wanneer zowel de ouder als het kind genieten van het moment wat ze samen hebben, voelt dat heel bijzonder.”
Schakelen en zoeken naar passende begeleiding maakt het werk leuk en uitdagend
“Het maakt me trots als de kinderen zich open durven te stellen en als ik zie hoe zij zich aanpassen aan de situatie. Al is natuurlijk geen een situatie hetzelfde. Het blijft schakelen en zoeken naar begeleiding die passend is. Dat is natuurlijk voor elk kind verschillend. Dat maakt dit werk ook zo leuk en uitdagend. Samen leuke ideeën opdoen voor weer een nieuwe omgang, vertrouwen zien groeien tussen ouders en kinderen, maar ook meedenken wanneer het contactherstel nog niet zo soepel gaat.”
Moeilijk vind ik soms het afwegen van keuzes in belang van het kind
“Natuurlijk zijn er ook momenten die ik soms wel moeilijk vind aan mijn werk. Dit zijn de afwegingen die bij de keuzes in het belang van het kind naar boven komen. Ik ben soms zoekende naar wat het beste zal zijn voor het kind, omdat er vaak meerdere mogelijkheden zijn. Wat mij hierin helpt is dat dit altijd in overleg gaat met ouderschapsbemiddelaar en ouders, waardoor de situatie vanuit meerdere perspectieven wordt bekeken.”
Ik heb mij zelden zo welkom gevoeld binnen een team
“In ons team wordt er altijd ruimte gemaakt om elkaar te helpen, met elkaar te sparren of ideeën uit te wisselen. Maar natuurlijk is er ook ruimte voor gezellig samen lunchen een korte wandeling naar het winkelcentrum of gewoon een kopje koffie. Zelf werk ik pas sinds september bij het omgangshuis, maar ik heb mij zelden zo welkom gevoeld binnen een team als binnen dit team.”
Tips die ik wil meegeven
“Tijdens dit werk zie je iemand in de puurste vorm, waarbij alle emoties de revue wel eens passeren. Hier moet je mee om kunnen gaan en sterk genoeg voor in je schoenen staan. Dat maakt dit werk ook ontzettend dankbaar, dankbaar dat je zo dicht bij iemands gevoel mag komen. Belangrijk is dat je kunt relativeren. En wanneer dit niet altijd even goed lukt, maak dan gebruik van je collega’s want die staan er altijd voor open om met je te sparren en naar je te luisteren.
Maak gebruik van je creativiteit en zorg ook zeker voor wat humor in je gesprekken. Dit helpt echt om de gesprekken iets meer lucht te geven.”